Ortogether on Facebook

Completati formularul pentru programare si va vom contacta noi in cel mai scurt timp!



Completati formularul pentru programare si va vom contacta noi in cel mai scurt timp!




#letssmileortogether

Ortogether

Disjunctorul

Dumneavoastra (sau copilul dumneavoastra) ati primit un disjunctor. Acest aparat largeste maxilarul superior si, de asemenea, creeaza mai mult spatiu pentru dintii care trebuie sa mai erupa.

Exista 2 tipuri de astfel de disjunctoare:

1. Primul tip de disjunctor se fixeaza pe dinti prin intermediul unor GUTIERE. Acestea acopera in intregime maselele, fiind lipite pe acestea. Astfel, este normal ca dintii din fata sa nu se atinga la fel ca inainte de montarea aparatului.

2. Cel de-al doilea tip de disjunctor este fixat pe masele prin intermediul unor INELE METALICE. In cazul pacientilor adulti si adolescenti la care au erupt premolarii, inelele se fixeaza in plus si pe acesti dinti.

Ambele aparate transmit forta data de surub, prin intermediul dintilor, catre osul maxilar.

Acomodarea cu aparatul dureaza 1- 2 zile, fiind puternic influentata de o atitudine pozitiva si, in cazul copiilor si adolescentilor, de incurajarile parintilor.

Aveti mai jos cateva idei care va pot face perioada de acomodare cu aparatul mai usoara:

Discomfort

Este normal sa apara o usoara sensibilitate la nivelul dintilor; aceasta cedeaza la medicamente antialgice si antiinflamatorii obisnuite (Nurofen, Ketonal..).

Vorbire si masticatie

Dificultatile in vorbire si masticatie dispar de obicei in primele 24- 72 ore. Este bine ca pacientul sa isi exerseze vorbirea in primele zile, citind cu voce tare.
Deoarece dintii pacientului nu se mai intalnesc la fel ca inainte, este normal sa manance mai greoi. Se intampla des ca pacientii sa simta ca ating doar cativa dinti sau ca ating pe o parte mai mult decat pe alta. Veti descoperi ca de fiecare data cand intoarceti surubul aparatului, ocluzia (muscatura) pacientului se va schimba. Este bine ca in prima si a doua zi sa manance mancaruri mai moi. La inceput, inghetata ajuta la reducerea simptomelor si sugerea unor dropsuri poate sa il ajute pe pacient sa se obisnuiasca mai repede cu aparatul. Acestea nu trebuie insa sa devina un obicei, stiut fiind ca aportul crescut de zahar duce la aparitia cariilor.

Va sugeram in primele 2 zile mancaruri mai usoare ca supe, pire, pilaf, peste, paste, cereale, iaurt.
In cateva zile, pacientul va putea sa manance aproape orice.

Igiena

In timpul mesei, este posibil ca mancarea sa se adune intre aparat si cerul gurii. Dupa terminarea mesei, o simpla clatire a gurii cu apa va disloca alimentele de sub aparat.
Este foarte important ca spatiul dintre aparat (surubul aparatului) si cerul gurii sa fie curatat riguros in fiecare zi. Daca este nevoie de mijloace suplimentare de igienizare, DUSUL BUCAL este foarte util.
Daca raman resturi alimentare sub aparat, acestea devin surse de iritatie la nivelul gingiei de pe cerul gurii, devenind incomfortabil pentru pacient. In cazuri extreme, pot aparea infectii.
Va rugam sa acordati atentie la periajul marginilor unde aparatul intre in contact cu gingia. Periajul incorect sau insuficient poate duce la formarea unei placi bacteriene, ceea ce cauzeaza inflamatia gingiei (gingivita). Daca observati ca sangereaza gingiile, in mod special in timpul periajului, acesta poate fi un semn de gingivita. Aceasta dispare in 2- 4 zile in cazul indepartarii placii microbiene printr-un periaj corect.

Daca aparatul incepe sa se miste, daca se desprinde sau daca exista dureri mari trebuie sa ne contactati. In acest caz, un control va fi programat in urmatoarele zile.

Activarea disjunctorului

Aparatul va fi activat de 1- 2 ori pe zi, in functie de instructiunile medicului. Aveti o cheita speciala pentru activarea aparatului. Cheita este o bucata de sarma care are un maner din plastic.

Activarea aparatului ar trebui sa se faca in modul urmator:

1

Pacientul trebuie sa stea pe o suprafata plana, de exemplu pe pat. Este bine sa aveti o sursa de lumina, cum sunt lampile pentru citit, cu care sa puteti lumina in gura pacientului. Pacientul trebuie sa deschida gura cat mai larg si sa isi ridice barbia spre tavan.

2

Aparatul se activeaza prin introducerea cheitei in orificiul din mijlocul surubului aparatului. Cheita se roteste inspre in spate si in jos, deplasandu-se spre gat. Cheita trebuie rotita pana cand se vede complet urmatorul orificiu al surubului aparatului.

3

Se indeparteaza cheita din aparat apasand in jos si usor inspre maner.
Inainte de indepartarea cheitei asigurati-va ca vedeti urmatorul orificiu al surubului, altfel nu veti putea face urmatoarea activare.
Daca la urmatoarea activare nu gasiti orificiul de activare sau cheita nu intra bine inseamna ca nu ati terminat complet activarea precedenta. In acest caz trebuie sa reintroduceti cheita in ultimul orificiu folosit pentru activare si sa terminati de rotit surubul pana la capat.

4

In timpul si imediat dupa ce ati activat surubul disjunctorului, pacientul poate avea o senzatie de presiune la baza nasului, in regiunea obrajilor sau intre dintii din fata. Aceasta senzatie este normal sa apara la activarea aparatului.

5

Dupa cateva zile de activare, de obicei apare un spatiu intre dintii din fata (ca o strungareata). Aparitia acestui spatiu este un semn ca tratamentul da rezultatele dorite. Spatiul se va mari in zilele urmatoare, odata cu activarea aparatului. Uneori dintii din fata pot deveni usor mai mobili si mai sensibili. In scurt timp acestea vor disparea. Discomfortul dispare la administrarea de antialgice si antiinflamatorii.

6

Dupa terminarea definitiva a activarii aparatului, spatiul dintre dintii din fata se va inchide treptat si spontan. Acest lucru se intampla deoarece fibrele dintre dinti au fost intinse iar acum isi revin la dimensiunile lor. Aceasta nu inseamna ca tratamentul recidiveaza.

Pe perioada activarii surubului este foarte important sa va prezentati la controale intocmai cum vi s-a cerut. In cazul in care din diferite motive nu puteti respecta o programare, activarea surubului trebuie oprita pana cand pacientul va fi vazut de catre medic.
Daca mai aveti intrebari despre alte aspecte ale tratamentului, vom fi fericiti sa va ajutam.

Tratamente

Descoperaimage

Tipuri de aparate

Descoperaimage