Netratarea acestora poate avea urmatoarele consecinte:
- dintii inghesuiti sunt mai greu de periat corect, lucru care poate duce la aparitia cariilor si a bolilor parodontale;
- unii dinti incorect pozitionati prezinta risc mai mare de fractura;
- majoritatea malocluziilor duc la uzura (tocirea) accentuata a dintilor;
- cresterea nefavorabila a oaselor maxilare poate genera tulburari in vorbire, in masticatie, in respiratie, tulburari care pot afecta sanatatea intregului organism;
Printre efectele cele mai directe ale tratamentului precoce se numara:
- obtinerea spatiului necesar pentru alinierea dintilor inghesuiti;
- obtinerea si mentinerea spatiului necesar pentru eruptia dintilor permanenti;
- dirijarea cresterii oaselor maxilare;
- corectarea unor obiceiuri vicioase (sugerea degetului, respiratia pe gura);
- reducerea riscului de fractura a unor dinti incorect asezati pe arcada;
Ce se intampla dupa eruptia tuturor dintilor definitivi?
- din cauza faptului ca pacientului nu i-au erupt toti dintii definitivi (unii dintre ei fiind inca in curs de dezvoltare, in os), nu se poate face alinierea tuturor dintilor. In unele cazuri este nevoie de o a doua faza de tratament, cu aparat fix, dupa eruptia tuturor dintilor.
- vom stabili un plan de tratament adaptat fiecarui pacient in parte (individualizat). Daca se decide ca nu a sosit inca momentul inceperii tratamentului, pacientul va fi monitorizat (la 6-8 luni, pentru a observa modificarile ce apar in timpul cresterii). Aceasta procedura ne va ajuta sa stabilim momentul ideal de incepere a tratamentului pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru copilul dumneavoastra.
Monitorizarea pacientului creste sansele de a avea un zambet perfect!
- pacientii purtatori de aparate ortodontice trebuie sa fie mai rigurosi in ceea ce priveste igiena buco-dentara. Se recomanda controale regulate si igienizari la fiecare 6 luni in timpul purtarii aparatului.