Ortogether on Facebook

Completati formularul pentru programare si va vom contacta noi in cel mai scurt timp!



Completati formularul pentru programare si va vom contacta noi in cel mai scurt timp!




#letssmileortogether

Ortogether

Educatia pacientului

Image Blog

Prima vizita

W3Schools

Scopul primei examinari este sa raspunda urmatoarelor intrebari:

• Daca exista o problema si - daca da - care ar fi aceasta?
• Cand este momentul optim pentru inceperea tratamentului?
• Ce tip de tratament este indicat?
• Cat va dura tratamentul?
• Cat va costa?

Unele raspunsuri pot fi date pe loc, chiar de la prima întalnire cu pacientul. Altele insa necesita efectuarea unor analize mai amanuntite, printre care:

• Anumite radiografii si fotografii pentru diagnosticul ortodontic
• Amprente pentru turnarea unor modele de studiu (daca timpul permite, amprentele pot fi luate tot in cadrul primei vizite).

Toate acestea vor fi analizate in detaliu pentru a putea stabili cel mai bun plan de tratament pentru situatia dumneavoastra.

In general, cea de-a doua sedinta este cea care aduce mai multe raspunsuri din partea medicului, dupa studierea analizelor de mai sus.

Image Blog

Durata tratamentului ortodontic

W3Schools

Primul lucru care trebuie insusit la inceputul oricarui tratament ortodontic si la orice varsta este RABDAREA.

Corectarea pozitiei dintilor sau a maxilarelor necesita timp - de la cateva luni la cativa ani, in functie de severitatea problemei, de varsta pacientului, de cooperarea pacientului in timpul tratamentului.
In decursul tratamentului pacientul va fi chemat la controale (in general o data la 4-6 saptamani), controale la care medicul va activa aparatul.
Simpla purtare a aparatului si neprezentarea la controale nu are nici un efect, acesta devenind inactiv sau chiar cauzand mai mult rau decat bine.
Orice aparat necesita grija din partea pacientului macar privind igiena, alimentatia si respectarea programarilor. Cu cat pacientul are mai multa grija de dinti si de aparat, cu atat tratamentul decurge mai bine si se termina mai repede.

Durata tratamentului variaza de la pacient la pacient, in fuctie de cat de mult trebuie corectata pozitia dintilor si/ sau a maxilarelor. In cazul unui tratament conventional, durata medie de purtare a unui aparat fix este de 1 - 2 ani.

Image Blog

Dieta și igiena în timpul purtării aparatului fix

W3Schools

Scopul tratamentului ortodontic este ca la finalul acestuia sa aveti un zambet frumos, dinti sanatosi si o ocluzie corecta. Acest scop poate fi atins doar daca brackets-ii dumneavoastra stau lipiti de dinti.
Unele tipuri de alimente va pot dezlipi brackets-ii , va pot indoi arcurile sau pot distruge cimentul de sub inele astfel ca acestea se pot desprinde de dinti si pot aparea carii.
Toate aceste incidente lungesc durata de tratament.
Un pacient grijuliu poate avea o dieta echilibrata fara a cauza probleme aparatului dentar. Categoriile de mancaruri atasate mai jos sunt cele care pot cauza dezlipirea brackets-ilor, a inelelor si indoirea arcurilor.
Va rugam sa intelegeti ca aceasta este doar o lista partiala dar ca, plecand de la ea, puteti identifica daca anumite mancaruri se incadreaza in aceste categorii.

ALIMENTE TARI
Va rugam sa evitati toate alimentele dure, cele cu continut interior tare, oase, cartilaje. Aceste alimente pot dezlipi in mod special brackets-ii de pe dintii din fata.
‣ Coaja de paine, crusta tare de pizza, cuburi de gheata
‣ Floricele (popcorn), seminte, fistic, alune, migdale
‣ Bomboane tari (dropsuri)
‣ Porumb fiert sau copt
Fructele si legumele tari ( mere,pere, morcovi..) trebuie consumate, dar nu aveti voie sa muscati din ele. Ele vor trebui taiate in bucatele mici si mestecate pe masele.
Coaste, piersici sau alte alimente care au un centru tare – pot fi mancate daca sunt indepartate de pe os sau sambure.

ALIMENTE LIPICIOASE
‣ Guma de mestecat
‣ Caramele
‣ Jeleuri

DULCIURI
Trebuie avut grija la consumul de alimente si sucuri dulci. Acestea nu cauzeaza distrugeri ale aparatului, dar au un rol important in aparitia cariilor dentare. Daca nu puteti evita aceste alimente sau bauturi, incercati sa le consumati doar o data pe zi si sa va spalati pe dinti imediat dupa aceea. Daca nu va puteti peria in acel moment, macar clatiti-va gura cu apa. Bauturile dulci se pot bea cu paiul.
‣ Prajituri, ciocolata, inghetata
‣ Bauturi dulci, acidulate, limonade

Roaderea obiectelor tari (de exemplu creioane, pixuri, unghii) poate deteriora aparatul.
Incercati sa va autoexaminati dintii si aparatul zilnic. In cazul in care observati ca un bracket s-a desprins, nu asteptati pana la urmatoarea programare, anuntati-ne.

Verificati-va aparatul zilnic!

IGIENIZAREA DINTILOR CU APARAT FIX
Atunci cand purtati aparat fix, igiena este extrem de importanta, astfel ca dintii si gingiile dumneavoastra sa ramana sanatoase pe parcursul tratamentului. In prezenta unor dinti si a unor gingii curate tratamentul decurge mai usor, controalele sunt mai scurte iar rezultatul este mai frumos.
Pacientii care nu au o igiena buna vor necesita mai multe sedinte de igienizare profesionala in cabinet.
De obicei, metodele uzuale de periaj practicate dupa fiecare masa si in mod corect (o tehnica buna si anumit interval de timp) sunt suficiente. Periajul se executa cu periuta normala de dinti si poate fi completat prin igienizare cu ata dentara, clatiri cu ape de gura sau/si folosirea dusului bucal sau/si a periutelor speciale pentru aparatele ortodontice.
Exista periute de dinti de voiaj, care pot fi tinute la dumneavoastra tot timpul, permitandu- va sa va spalati pe dinti dupa masa oriunde ati fi.

Image Blog

Discomfort în timpul tratamentului ortodontic

W3Schools

Dupa montarea aparatului fix e posibil ca dintii dumneavoastra sa fie mai sensibili timp de 3- 5 zile. In acest interval este bine sa consumati alimente moi, care nu va solicita prea mult dintii – orez, paste, cartofi fierti , peste, supe si ciorbe, iaurturi, oua.

In cazul in care senzatia este de durere, puteti lua un antialgic sau un antiinflamator(Nurofen, Ketonal, Algocalmin..) in dozele recomandate, conform varstei.

De asemenea este posibil sa va simtiti limba, obrajii sau buzele putin iritate de prezenta aparatului. Aceasta senzatie trece dupa primele zile, pe masura ce va obisnuiti cu prezenta aparatului. Puteti pune pe aparat in locul in care v-a aparut iritatia ceara speciala care v-a fost data la inceputul tratamentului pentru a reduce discomfortul. Daca discomfortul persista este bine sa ne anuntati.

Mai trebuie sa stiti ca, in timpul tratamentului ortodontic, dintii devin mai mobili. Nu va speriati! Acest lucru este normal pentru a putea fi deplasati in anumite directii. Ei se vor solidariza in noile pozitii dupa ce tratamentul va lua sfarsit.

Image Blog

Finalizarea tratamentului ortodontic

W3Schools

Indepartarea aparatului de pe dinti inseamna finalizarea fazei active a tratamentului si inceputul fazei de contentie, care are ca scop obtinerea vindecarii tesuturilor din jurul dintelui, in special a osului.
Pe perioada de contentie controalele se fac la intervale de timp mai mari, dar sunt necesare pentru a preveni miscarile nedorite ale dintilor.


Inaintea indepartarii aparatului fix vor urma o serie de programari si de manopere pe care este bine sa le cunoasteti.

1) Una sau doua radiografii si niste fotografii sunt necesare pentru a putea evalua modificarile rezultate in urma tratamentului si pentru a finaliza tratamentul , uneori fiind necesare ajustari ale aparatului in scopul unor miscari dentare aditionale.

2) Montarea retainerelor fixe
Acestea sunt niste segmente de sarma lipite pe fata interioara a dintilor, de obicei de la canin la canin. Fiind extrem de subtiri, va veti obisnui imediat cu ele.
Este important de stiut ca, in cazul in care o bucatica de sarma se dezlipeste de dinte, trebuie anuntat imediat medicul in scopul refixarii acesteia.

3) Indepartarea aparatului

In general aceasta procedura nu este dureroasa. Timpul total necesar acestei sedinte este cam de 45 minute.
In urmatoarea luna de zile dupa indepartarea aparatului este recomandat sa va faceti o programare la medicul dentist pentru igienizare si control.

4) Amprenta pentru modelele de studiu de final
Este o amprenta similara cu cea de la inceputul tratamentului si are scopul de a inregistra pozitia in care au ajuns dintii dumneavoastra la finalul tratamentului activ. De asemenea, cu ajutorul acesteia se pot realiza aparatele de contentie mobile care va sunt necesare pentru stabilizarea rezultatelor (gutiere, placi Hawley..).

5) Gutierele de contentie

Dupa indepartarea aparatului fix, vi se poate da sa purtati o gutiera de contentie. Aceasta este formata dintr-un plastic transparent si este confectionata pe modelele dumneavoastra de studiu.
Scopul acesteia este de a mentine dintii in pozitia in care au ajuns la finalul tratamentului.


Gutiera trebuie purtata in felul urmator:

• Tot timpul (22- 24 ore pe zi) in primele sase luni (cu exceptia momentelor cand mancati si cand va spalati pe dinti). Purtarea ei tot timpul garanteaza pastrarea rezultatelor.
• In urmatoarele 3 luni, gutiera trebuie purtata cat mai mult posibil. Cu cat o purtati mai mult, cu atat rezultatul va fi mai stabil. Timpul minim de purtare este de aproximativ 20 de ore pe zi in a saptea luna, 18 ore pe zi in luna a opta si 16 ore pe zi in luna a noua;
• In urmatoarele 3 luni, gutiera va fi purtata din ce in ce mai putin in timpul zilei, dar absolut in fiecare noapte.


Purtarea gutierei este necesara cel putin un an dupa finalizarea tratamentului. Daca gutiera se deterioreaza in acest interval (se poate fisura, rupe sau pierde) se poate confectiona o noua gutiera, dar vor fi necesare noi amprente.
In cazul deteriorarii sau pierderii gutierei este bine sa ne anuntati in cel mai scurt timp posibil, nepurtarea ei putand duce la miscari nedorite ale dintilor.

Aceasta faza de tratament necesita cooperare maxima din partea dumneavoastra si poate insemna diferenta intre un rezultat bun si unul excelent.

Image Blog

Etapa de contenție

W3Schools

Felicitari pentru ca ati ajuns in aceasta etapa a tratamentului ortodontic!
Dupa indepartarea aparatului dintii dumneavoastra sunt mai mobili si au nevoie de o perioada de timp sa isi revina dupa tratamentul activ.

In plus, ca parte a procesului natural de imbatranire, dintii continua sa se miste cate putin toata viata, chiar si la pacientii care nu au beneficiat de tratament ortodontic. De aceea este bine sa continuati sa purtati contentia atata timp cat va doriti sa aveti dintii drepti.
Beneficiile tratamentului ortodontic vor dura o viata daca aveti grija sa va mentineti rezultatul.


Aparatele de contentie mobile

Odata ce aparatul fix a fost indepartat, veti primi niste aparate de contentie care au rolul de a stabiliza pozitia dintilor. Osul si tesuturile din jurul dintilor se refac la cateva luni dupa indepartarea aparatului, motiv pentru care este absolut necesar sa purtati aparatele de contentie intocmai cum vi s-a explicat. Nepurtarea corespunzatoare a aparatelor de contentie poate duce la miscari dentare nedorite si poate necesita reluarea tratamentului.

Cum se poarta aparatul de contentie? Deoarece in decursul unei vieti dintii continua sa se miste – chiar si dintii persoanelor care nu au avut tratament ortodontic- cel mai bine ar fi ca aparatele de contentie sa fie purtate toata viata.
In decursul primelor 9 luni dupa indepartarea aparatului fix, contentia trebuie purtata tot timpul. Dupa acest interval, contentia poate fi purtata doar noaptea. Cu timpul, frecventa de purtare a aparatului de contentie scade, dar daca aparatul intra mai greu pe dinti este un semn ca dintii se misca.

Desi pacientii sunt chemati timp de 1-2 ani la controalele aparatelor de contentie, credem ca este mai bine sa continuati sa purtati aparatele de contentie atata timp cat va doriti sa aveti dintii drepti.

Cum sa aveti grija de gutierele de contentie?
Gutierele sunt confectionate dintr-un material termoplastic care este sensibil la caldura excesiva, deci trebuie tinute departe de sobe, calorifere, reșouri, masini de spalat vase, sau oricare alte locuri unde temperatura este foarte crescuta . De asemenea trebuie tinute la distanta de animalele de casa.
Atunci cand nu sunt in gura pacientului, gutierele de contentie trebuie pastrate in cutia lor speciala. Nu le asezati in servetele, in buzunare, pe marginea chiuvetelor sau in alte parti pentru ca le puteti pierde. Gutierele trebuie curatate inainte de a fi introduse in gura si dupa ce au fost scoase. Deoarece materialul din care sunt fabricate este usor poros, placa bacteriana tinde sa se prinda de ea. Trebuie curatate cu o periuta mai tare (de exemplu periutele de unghii) cu apa rece si sapun lichid pentru a indeparta placa bacteriana. Pastilele efervescente disponibile in farmacii ( de exemplu Corega Tabs) indeparteaza bine placa si tartrul de pe gutiere.
Deoarece gutierele pot fi purtate ani intregi, acestea pot necesita inlocuiri periodice.

Daca gutierele devin largi sau se rup trebuie sa ne contactati imediat.


Contentia fixa

In anumite cazuri vi se recomanda sa purtati un retainer. Acesta este de fapt un fir de sarma lipit pe fata interioara a dintilor pentru a preveni miscarile nedorite ale dintilor. Retainerul trebuie verificat o data la 6 luni de catre medicul ortodont. Daca observati ca acesta s-a desprins intr-un anumit loc trebuie sa ne contactati imediat.

Controalele la medicul dentist;

Pacientii care au purtat aparate ortodontice trebuie sa continue sa mentina o buna igiena a dintilor si sa mearga la controale regulate la medicul dentist o data la 6 luni.

Image Blog

Avem nevoie de cooperare!

W3Schools

Orice tratament ortodontic necesita cooperare din partea pacientului.

Aceasta poate insemna de la purtarea aparatelor (atunci cand acestea pot fi scoase din gura de catre pacienti- aparatele mobile) pana la grija fata de aparat, la unele tipuri de alimente si pastrarea igienei propriilor dinti.

Nu trebuie sa uitati ca medicul are rolul de a AJUTA pacientul sa isi rezolve o problema de sanatate si ca fara efort nu se poate obtine un rezultat bun si durabil.


Aparatele mobile

In general, aceste aparate sunt recomandate pacientilor in perioada de crestere. Utilizarea lor are ca scop stimularea si dirijarea cresterii arcadelor dentare, corectarea unor obiceiuri precum respiratia orala (pe gura), sugerea degetelor.
Aceste aparate pot fi introduse si scoase din gura de catre pacient. Din acest motiv, tratamentul necesita o maxima cooperare din partea pacientului.
Pentru a fi eficiente aceste aparate trebuie purtate zilnic, in conformitate cu indicatiile medicului ortodont
In general timpul minim de purtare este de 16 ore pe zi. 
Aparatele trebuie curatate de fiecare data cand sunt scoase din gura cu ajutorul unei periute de unghii, cu apa si sapun si apoi trebuie clatite bine cu apa.
Atunci cand nu sunt in gura, aparatele se pastreaza in cutia lor speciala. Le puteti pierde usor daca le pastrati in buzunare, servetele,pe marginea chiuvetelor sau alte locuri.


Igiena

Mentinerea unei igiene riguroase pe parcursul tratamentului este de maxima importanta. In lipsa acesteia, tratamentul va decurge mai greoi, controalele vor fi mai lungi, gingiile se pot inflama si dintii caria. Pacientii care nu au o igiena buna vor necesita mai multe sedinte de igienizare profesionala in cabinet.
De obicei, metodele uzuale de periaj practicate dupa fiecare masa si in mod corect (o tehnica buna si anumit interval de timp) sunt suficiente. Periajul se executa cu periuta normala de dinti si poate fi COMPLETAT prin igienizare cu ata dentara, clatiri cu ape de gura sau/si folosirea dusului bucal sau/si a periutelor speciale pentru aparatele ortodontice.

Exista periute de dinti de voiaj, care pot fi tinute la dumneavoastra tot timpul, permitandu- va sa va spalati pe dinti dupa masa oriunde ati fi.

Alimentatia

Unele tipuri de alimente va pot dezlipi brackets-ii , va pot indoi arcurile sau pot distruge cimentul de sub inele astfel ca acestea se pot desprinde de dinti si pot aparea carii.
Toate aceste incidente lungesc durata de tratament. 
Un pacient grijuliu poate avea o dieta echilibrata fara a cauza probleme aparatului dentar.

Dintii devin mai mobili in timpul tratamentului. Nu va speriati! Acest lucru este normal pentru a putea fi deplasati in anumite directii. Ei se vor solidariza in noile pozitii dupa ce tratamentul va lua sfarsit.

Purtarea elasticelor

Pentru ca tratamentul sa poata fi finalizat corect uneori este nevoie sa purtati niste elastice de cauciuc. Acestea trebuie purtate exact in modul in care vi s-a explicat de catre medic. Lipsa de cooperare prelungeste durata tratamentului asa ca, va rugam sa urmati intocmai instructiunile primite.

Practicarea sporturilor

Daca practicati sporturi de contact este important sa anuntati medicul despre acestea. Exista o serie de protectii care pot fi folosite pentru a nu deteriora aparatul sau chiar dintii.

Image Blog

Urgente

W3Schools

Exista foarte putine urgente in timpul tratamentului ortodontic.

In mod ocazional, va puteti confrunta cu:



• Discomfort / durere


Dupa montarea aparatului fix e posibil ca dintii dumneavoastra sa fie mai sensibili timp de 3- 5 zile. In cazul in care senzatia este de durere, puteti lua un antialgic sau un antiinflamator (Nurofen, Ketonal).
De asemenea este posibil sa va simtiti limba, obrajii sau buzele putin iritate de prezenta aparatului. Aceasta senzatie trece dupa primele zile, pe masura ce va obisnuiti cu prezenta aparatului. Puteti pune pe aparat in locul in care v-a aparut iritatia ceara speciala care v-a fost data la inceputul tratamentului pentru a reduce discomfortul. Daca discomfortul persista este bine sa ne anuntati. 



• Dezlipirea unui bracket sau a unui inel


Aceasta problema apare in general datorita nerespectarii indicatiilor privitoare la alimentele pemise sau in timpul spalatului pe dinti.
Nu trebuie sa va speriati.
Se mai intampla.
Nu constituie o urgenta decat daca se asociaza cu durere sau discomfort. Daca din acest motiv vi se irita obrajii, buzele sau limba, puteti pune ceara speciala pe aparat in locul respectiv. Este bine sa ne contactati pentru a vi se spune daca problema trebuie remediata inainte de urmatorul control.
In cazul in care elementul respectiv s-a desprins de tot din aparat si a cazut, nu uitati sa il aduceti cu dumneavoastra la urmatoarea programare.


• Iritatia buzelor, obrajilor sau limbii


Puteti remedia aceasta problema prin plasarea de ceara speciala pe aparat in locul in care v-a aparut iritatia. Este important sa mentineti o igiena a dintilor cat mai buna pentru ca tesutul sa se poata vindeca in timp scurt.

In general, iritatiile trec in maxim o saptamana. Daca observati ca acestea se agraveaza sau dureaza mai mult timp, contactati medicul ortodont pentru a va examina.



• Accidente la nivelul dintilor sau maxilarelor


In urma unei lovituri directe asupra dintilor sau maxilarelor, daca aveti aparat ortodontic sau nu, trebuie sa puneti gheata la locul loviturii si sa contactati un medic dentist cat mai curand posibil. De obicei vi se va face o radiografie pentru a vedea cat de grav au fost afectati dintii sau maxilarele. Daca un dinte a fost fracturat este mai bine sa contactati intai medicul dentist. Daca aparatul a fost dislocat sau deteriorat trebuie anuntat medicul ortodont cat mai repede posibil.

Contacteaza-ne

4 Dr. Panait Iatropol St. | smile@ortogether.ro | +40.731.447.366





Cazuri

Desi nu exista tratamente "magice", asa cum promoveaza unele firme de marketing, noi va asiguram ca scopul nostru principal este de a atinge un rezultat impecabil, intr-un interval cat mai scurt de timp, dar si stabil, care sa se mentina peste ani.

Vezi mai mult